Museumhopdag deel 3: Rotterdam, ook qua kunst een stad met vele gezichten!

In hun missie om zoveel mogelijk, nog onbekende musea te bezoeken, reden Nathalie en Arend vorige week naar Rotterdam. En omdat ze er bij iedere trip weer achter komen dat ze eigenlijk altijd te weinig tijd hebben, besloten ze om dit keer slechts twee musea aan te doen. Ze gaven Google de opdracht om zich naar De Kunsthal en Wereldmuseum Rotterdam te leiden.

Auteur: Arend Edel  |  Geplaatst op: 8 december 2020  |  Bijgewerkt op: 8 december 2020

Waar Amsterdam op het Museumplein 4 belangrijke musea huisvest, heeft Museumpark Rotterdam binnen een straal van driehonderd meter maar liefst zeven musea die je kunt bezoeken. Wij kozen voor De Kunsthal en werden getrakteerd op een grote variëteit aan kunstwerken. Maar liefst 6 tentoonstellingen draaien er momenteel in De Kunsthal en allereerst vergapen we ons aan de expositie ‘EXTRA LARGE’. Een prachtige verzameling wandkleden van Picasso en le Courbusier tot Louise Bourgeois. In de volgende hal vinden we een hele gave collectie naaktfoto’s in huiselijke sfeer uit het begin van de vorige eeuw. ‘For your eyes only’. Zeer aandoenlijk.

Een voordeel van de Coronacrisis is toch dat je op je gemak door het museum kunt dwalen en in alle rust kunt genieten van al het moois. Na een foto-expositie over de persoonlijke gevolgen van de Brexit en een prachtige serie getekende scenes over Rotterdam tijdens de lockdown, kwamen we bij mijn persoonlijke favoriet: De tentoonstelling “Black music/white cube” (a journey into art and music).  Vijfendertig internationaal bekende kunstenaars tonen hier hun werk beïnvloed door muziek.

Tijdens het bezoek word je hier ondergedompeld in een bad van beeld en geluid. Naast de fantastische foto’s van Anton Corbijn was het (als Prince-fan van het eerste uur) nooit uitgebrachte ‘Black Album’ een persoonlijk hoogtepuntje. Door de vele herkenbare beelden, waaronder de kus (niet van Gustav Klimt maar van Madonna en Britney) had ik een constant ‘oh ja’ gevoel.  Voor iedere muziekliefhebber een absolute MUST om te gaan bekijken wat mij betreft!

De indrukken uit de Kunsthal nog maar nauwelijks verwerkt liepen we binnen bij Het Wereldmuseum Rotterdam. Zoals de naam al doet vermoeden: ‘een museum over wereldculturen’. Op zich is dit geen onbekende voor ons. We richten regelmatig (en ook nu weer) campagnes in voor dit museum dat er prachtig bij ligt aan de Maas. Daar waar De Kunsthal uitkijkt op het Erasmus MC heeft het Wereldmuseum een schitterend uitzicht op de Erasmusbrug. (En met deze Rotterdamse filosoof, humanist en schrijver als gemene deler is onze keuze voor deze twee Rotterdamse musea toch weer een logische! 😉

Met de keuze uit meerdere exposities waaronder ‘Dossier Indië’ en ‘Remix Rotterdam’ (een kruisbestuiving tussen Boijmans van Beuningen en het Wereldmuseum), waren wij specifiek geïnteresseerd in een andere expositie.

Op de bovenste verdieping van het museum ontvouwt zich de wereld van ‘Kruispunt Rotterdam’, een tentoonstelling waarvoor wij ook de online campagnes draaien. In de semi-permanente opstelling plaatst het museum zijn collectie in een hedendaagse context. Aangevuld met nieuwe werken van artiesten, kunstenaars en Rotterdammers die zich lieten inspireren door de collectie van het museum. Als een soort dialoog tussen toen en nu, ver weg en dichtbij. Een prachtige kijk op het ‘andere’ Rotterdam.

Altijd jammer dat ‘tijd’ een factor is wanneer er zoveel moois te zien is. Nog lang niet uitgekeken in museaal Rotterdam en het zal daarom niet lang duren voordat we hier weer enkele bijzondere musea zullen bezoeken.

Foto’s Museumhopdag deel 3: