Museumhopdag deel 2: pareltjes van Zuid Holland

Leuke nieuwe ideeën opdoen voor onze campagnes, kennis vergroten en… originele, coole content maken. Met dat idee gaan onze collega’s Nathalie en Arend regelmatig op pad langs bekende en minder bekende musea in Nederland. Elke keer weer zijn ze verbaasd over hoeveel moois Nederlandse musea te bieden hebben. En als musea één ding moeten doen dan is het verbazen. Dit keer tijgen ze naar Zuid Holland, waar ze het Haags Historisch Museum en het in Wassenaar gelegen museum Voorlinden bezoeken.

Auteur: Arend Edel  |  Geplaatst op: 27 oktober 2020  |  Bijgewerkt op: 27 oktober 2020

Een vroeg bezoek aan het Haags Historisch Museum

Schitterend gelegen aan de Hofvijver, schuin tegenover de werkkamer van de premier, ligt het statige Haags Historisch Museum. In de 18e eeuw begonnen met zes uitzonderlijke groepsportretten in het oude stadhuis aan de Groenmarkt. De Haagse Historie breidde flink uit en vond na veel omzwervingen in 1986 haar uiteindelijke plek in de Sint Sebastiaansdoelen, waar het officieel het Haags Historisch Museum werd.

Het is vroeg als wij binnenwandelen en dus nog lekker rustig.  Net als in elk ander museum zijn de voorzorgsmaatregelen m.b.t. Corona van kracht en daar gaat het personeel professioneel en vriendelijk mee om. We hebben alle tijd om de 16e-,17e– en 18e-eeuwse (groeps-)portretten, schuttersstukken en stadsgezichten te bewonderen. We krijgen een heel mooi en verrassend beeld van de geschiedenis van de hofstad.

Zeer bijzonder was ook de aparte tentoonstelling over 75 jaar vrijheid in Den Haag: ‘Verlangen naar vrijheid en vrede’. We zien, horen en voelen hier ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Zoals het Joodse meisje Edith van Hessen, dat net als Anne Frank een dagboek bijhield. En Reinder Zwolsman, actief in de zwarthandel maar ook in het verzet.  Zeer indrukwekkend.

Herfstdrukte in Museum Voorlinden

Er is natuurlijk geen sprake van Museum-hoppen wanneer je in 1 museum blijft hangen, dus we moesten door. Op naar Wassenaar om daar een bezoek te brengen aan het eveneens prachtig gelegen Museum Voorlinden. Daar had ik al heel veel positieve geluiden over gehoord maar het was er nooit van gekomen om het eens te bezoeken. Dus… we hadden er zin in!

Het was duidelijk later op de dag want in tegenstelling tot het Haags Historisch museum was het hier behoorlijk druk! Het parkeerterrein van het museum was afgeladen. Gelukkig werkt ook Museum Voorlinden met timeslots dus er was gegarandeerd een plekje voor ons. Ook was het duidelijk te merken dat het herfstvakantie was, want er waren opvallend veel gezinnen met kinderen in het museum. En ik moet zeggen; daar leent het museum zich ook uitstekend voor!

Sommige werken zijn permanent te zien in museum Voorlinden. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven deze moet je ondergaan. Ik noem: ‘Swimming Pool’, ‘Couple under an Umbrella’ en de miniliftdeurtjes. Het is niet alleen prachtig om deze werken zelf te ervaren maar ook om te zien hoe andere bezoekers erop reageren. Zo zag ik twee jongentjes (ik denk broertjes) minutenlang naar het bejaarde stel op het strand staan staren en even later zat mijn collega Nathalie op haar knieën voor een muizenholletje in de muur. (Ze was weer even 6 jaar oud!)

Naast de vaste collectie loopt er ook een aantal tentoonstellingen van grote klasse zoals Momentum, Rendez-Vous en P E R I O D. Iedere ruimte eist bijna van je om er langere tijd te verblijven om zo alles in je op te kunnen nemen maar dat is absoluut geen straf. Het komt van alle kanten binnen.  Heel bijzonder. Het voordeel van deze ellendige Corona-tijd is: je krijgt wel lekker de tijd om alles te ondergaan. Buiten gaan de mondkapjes af en vergapen we ons nog een uurtje aan de prachtige tuinen van het museum en aan alles wat erin staat.

Hoewel zeer verschillend van elkaar, zijn beide musea zeer de moeite waard en wat mij betreft ook zeker voor herhaling vatbaar. Wat hebben we toch veel moois in Nederland en wat is het bijzonder dat al die medewerkers momenteel alle zeilen bijzetten zodat wij dat allemaal tòch kunnen komen bekijken! Hartelijk dank daarvoor!

Foto’s Museumhopdag deel 2: