Er komt veel kijken bij het maken van een originele video

“Aan tafel met…” | Is een rubriek waarin een medewerker van New Sales Company over een onderwerp binnen zijn of haar vakgebied vertelt. Dit kunnen interessante cases zijn waar onze collega bij betrokken is geweest, een visie op bepaalde ontwikkelingen binnen online marketing of een blik op de toekomst. Trendwatching.

Originele video maken - New Sales Company

We spreken af met Albrecht Haan, eigenaar van Studio QklQ. Albrecht is verantwoordelijk voor de productie van content en dat doet hij in de breedste zin van het woord. De creatieve duizendpoot maakt naast online banners, ook videoproducties en radiocommercials. Daarnaast is Albrecht zelf acteur, presentator en muzikant.

Hoewel Albrecht officieel een leverancier is beschouwen beide partijen elkaar meer als collega’s onder elkaar, want sinds de oprichting in 2007 werken New Sales Company en Albrecht namelijk al samen.

Hoe is jouw liefde voor media en content ontstaan?
“Van jongs af aan ben ik bezig geweest met creatieve dingen. Zo ben ik muzikant, ben in een bandje beland waar ik zelf liedjes schreef en componeerde. Maar toen mijn muziekcarrière toch niet helemaal liep zoals ik wilde, moest ik me beraden op wat ik moest doen.

Na mijn opleidingen Media en Entertainment Management en Marketingcommunicatie ben ik via een vriend in de media beland. Hij had een bedrijf dat videoschermen verhuurde voor beurzen en dergelijke. In onze klantgesprekken merkten we dat er ook veel behoefte was aan het maken van content voor deze schermen.

In het begin verwezen we onze klanten eigenlijk altijd door naar derde partijen, maar na verloop van tijd dachten we…kunnen we dat zelf niet? Zo zijn we begonnen met het maken van video’s. We gingen exposanten op de beursvloeren interviewen en presenteerden deze video’s in de vorm van een dagelijks beursjournaal.

“Zo maakten we producties die afwijkend waren van de standaard producties. Onze klanten vonden onze video’s vaak frisser en leuker.”

Ook kregen we ook steeds vaker de vraag van bedrijven of we korte bedrijfsvideo’s konden maken. Sommige klanten konden we goed voor de camera zetten, maar anderen vonden het heel lastig om goed hun verhaal voor de camera te doen. We besloten om voor deze klanten zelf de presentaties op ons te nemen. Ineens stond ik niet achter de camera, maar ook voor de camera!

Later deden we dat niet alleen voor de beurzen maar maakten we ook steeds meer online video’s.”

Maakt het uit of je producties maakt voor TV of online?
“Online is voor de meeste bedrijven die willen adverteren veel interessanter omdat het betaalbaarder is en je veel beter kunt filteren op je doelgroep. Daardat de media-inkoop voordeliger is kunnen partijen met iets minder groot budget net even wat meer aandacht geven aan de productie, waardoor we wat leukere/mooiere dingen kunnen maken.

Wat wel verschilt is dat je rekening moet houden met de beeldformaten. Vroeger hadden we de 4:3 formaten op TV en daarna kwam breedbeeld op. Wanneer je nu een online productie gaat maken moet je rekening houden met de formaten van Social Media op mobiel. Deze zijn tegenwoordig weer in het oude 4:3 formaat. Je moet dus niet te ver inzoomen (of meerdere opnames maken) als je dezelfde beelden wil gebruiken voor TV én online.”

Content maken is ook een kwestie van ervaring?
“Klopt, er komt veel kijken bij het maken van een originele video. De opnames doen is één ding, maar het monteren is ook een vak apart. In de beginperiode moest ik op het gebied van techniek nog wel het nodige leren. Nu ik terug kijk denk ik: juist doordat we geen technische basiskennis hadden, werden we genoodzaakt om creatief te zijn. We hadden niet geleerd waar je aan moest voldoen, dus gingen we gewoon heel veel proberen en maakten we producties die afwijkend zijn van de standaard producties. Onze klanten vonden onze video’s vaak frisser en leuker.”

Wanneer ben je voor jezelf begonnen?
“In 2012 heb ik mijn eigen studio in Haarlem opgericht. In die periode zocht New Sales Company (dat toen nog MKBanner heette) een partij die online banners maakte. Ik had daar ervaring mee en vond dit heel leuk om te doen. Ik kon er m’n creativiteit heel goed in kwijt.”

“We vonden het vooral de eerste keer super gaaf om onszelf terug te horen op de radio.”

Maak je alleen online banners en videoproducties?
“Nee. Naast het maken van online banners en video wilde ik me meer toeleggen op audio. Tijdens een avondstudie heb ik enorm veel geleerd. En dan voornamelijk het technische gedeelte. Het mixen en masteren enzo. Door de kennis die ik had opgedaan en mijn ervaring als presentator en muzikant kon ik gelijk aan de slag gaan. Ik was (en ben) verantwoordelijk voor de gehele productie, want ik sprak (en spreek nog steeds) zelf de radiocommercials in en zorg voor de muzikale ondersteuning.”

Voor wat voor soort klanten maak je radiospots?
“Nou dat is wel grappig. In het begin maakte ik vooral radiospots voor ‘de bakker op de hoek’. Dit werd dan uitgezonden op de lokale media. We vonden het vooral de eerste keer super gaaf om onszelf terug te horen op de radio. Dit waren natuurlijk niet de grote producties met grote budgetten, maar leuk om te maken was het zeker!


Toen we steeds grotere klanten kregen, waren we ineens ook te horen op landelijke media zoals NPO Radio 1 en BNR nieuwsradio. Vrienden en kennissen zeggen steeds vaker: “Hey Albrecht ik hoorde je van de week weer hoor!” Dat is heel leuk om te horen, maar het went snel.”

Wat vindt je het leukst om te doen?
“De leukste opdrachten vind ik toch wel als ik vroeg betrokken word bij het concept uitdenken. Dan is het uiteindelijk toch weer de creativiteit die rijkelijk kan vloeien en daar komen vaak erg leuke ideeën uit voort. Klanten vinden het ook fijn om alles bij één partij onder te brengen… Ons grote voordeel ten opzichte van de grote bureaus is dat we klein en zeer flexibel zijn. Het hoeft allemaal niet over meerdere schijven te gaan.”

“Zelfs al ben ik op vakantie, dan ben ik nog steeds bezig met m’n camera.”

Waar ligt jullie toekomst?
“We willen graag verder groeien met onze producties. Bijvoorbeeld in de omvang van de projecten en klanten. Daarnaast zijn we vanaf januari 2020 begonnen met het aanbieden van podcastproducties, waarin we op elk gewenste locatie met een mobiele opnameset iedereen kunnen voorzien in de productie van een podcast. Dus… We zijn zeker bezig met groeien, het vergroten van aanbod en het vergroten van onze afzetmarkt.”

Wat doe je om bij te blijven met de ontwikkelingen?
Ik vind het heerlijk om met nieuwe dingen te spelen en vooral up-to-date te blijven van de laatste technieken. Ik lees daarom veel in vak media en volg zo nu en dan een cursus op een bepaald vakgebied. Als ik deze technieken dan proactief toepas kan ik mijn klanten weer verrassen.

Weet je wat het is? Ik heb absoluut niet het gevoel dat ik aan het werk ben. Wáár ik ook mee bezig ben. Het is eigenlijk meer mijn hobby. Zelfs als ben ik op vakantie, dan ben ik nog steeds bezig met m’n camera. Dingen proberen, opnames maken, delen op social media, heerlijk!

En het grappige is dat dit mij zakelijk ook wat oplevert. Eén van mijn huidige klanten is ooit zaken met mij gaan doen doordat hij op mijn privé Facebook-account iets zag waar hij zo enthousiast van werd dat hij dat ook wilde voor zijn product.”

Geplaatst op: 13 januari 2019
Bijgewerkt op: 13 januari 2019