Adverteren met video? Let dan vooral hierop!

Social media en video gaan hand in hand. Denk aan Snapchat, Instagram Stories, IGTV en natuurlijk TikTok. Maar wat maakt video zo geschikt voor het overbrengen van een boodschap? In deze column vertelt collega Marion aan ’t Goor je meer over het inzetten van video in jouw social advertising plan.

Foto: EagleNobleFoto

Het zal niemand verbazen dat de mogelijkheden om te adverteren op deze kanalen eindeloos zijn. Het is dan ook belangrijk na te denken over de specifieke doelstellingen van elke individuele campagne. Soms is dat verkeer naar een website, conversies of… je raadt het al: videoweergaven.

1. Gebruik verschillende fases bij adverteren

Maar wist je dat veel campagnes bestaan uit verschillende fases met verschillende doelstellingen die elkaar kunnen versterken? Zo is het belangrijk dat jouw ‘koude’ doelgroep in de eerste fase van jouw advertising campagne zoveel mogelijk over jouw merk of bedrijf te weten komt, zodat zij later sneller overgaan tot een aankoop of bezoek. Je wilt je doelgroep eerst ‘warm’ en geïnteresseerd maken. Dit is waar video geïntroduceerd wordt!

2. Be ‘native’

In een video kun je namelijk relatief veel informatie kwijt in een korte tijd. Ideaal dus om een ‘koude’ doelgroep meer te vertellen over jouw dienst of product. Men is gewend video’s te zien op social media en is dan ook geneigd om even te stoppen met scrollen om een video die de aandacht grijpt te bekijken.

Laat de video daarom zo ‘native’ mogelijk zijn, zodat deze past binnen de omgeving waar deze vertoond wordt en minder opvalt als advertentie. Kijkt iemand een video helemaal uit? Dan kun je aannemen dat deze persoon geïnteresseerd is in het onderwerp en dus jouw dienst of product.

3. Wees ‘To the point’ en gebruik de juiste afmeting

Belangrijk daarbij is om de video maximaal 15 seconden te laten duren en meteen de aandacht te grijpen. Een videoweergave van 15 seconden wordt op Facebook en Instagram ook wel een ThruPlay genoemd, wat gebruikt wordt als optimalisatiedoelstelling in een videocampagne. Je hebt niet veel tijd, dus kom meteen ‘to the point’. Waarom moet iemand een tentoonstelling bezoeken of jouw product gebruiken?

Ook formaat is van belang. Een video op de Instagram timeline heeft immers andere afmetingen dan een video in Instagram Stories.

4. Ga verder met je ‘warme’ doelgroep

Je vraagt je nu vast af wat je kunt doen met de videoweergaven die gerealiseerd zijn in de eerste fase van een campagne. Het handige van Facebook en Instagram (en veel andere kanalen) is dat je een doelgroep kunt samenstellen die bestaat uit mensen die jouw video’s hebben bekeken. Je kunt onder andere een selectie maken van mensen die één of meer video’s voor 50%, 75% of 100% hebben bekeken.

Deze doelgroep kun je vervolgens gebruiken in een tweede fase, met bijvoorbeeld verkeer als doelstelling. Een doelgroep inzetten die reeds ‘warm’ is, zorgt voor lagere kosten per klik. Deze geïnteresseerde doelgroep heeft jouw merk of bedrijf al eens voorbij zien komen en wil nu meer informatie lezen op de website.

Het Facebook algoritme weet daarbij precies welke mensen binnen de doelgroep vaak klikken op een advertentie en dus aan wie de advertentie getoond moet worden. Zo weet jij zeker dat je de juiste potentiële klanten te pakken hebt.

5. Bereken de ‘view-though-rate’!

Deze fase-opbouw is natuurlijk erg handig wanneer je een nieuwe doelgroep kennis wilt laten maken met jouw product of dienst. Maar hoe meet je nou of een videocampagne succesvol is of niet? Dit kun je onder andere doen door de ‘view-through-rate’ (VTR) van de video te berekenen.

Je kunt deze berekenen door het aantal gerealiseerde videoweergaven te delen door het aantal impressies. Wat een videoweergave voor jou precies is, hangt onder andere af van de lengte van de video. Is deze 15 seconden lang? Dan kun je een ThruPlay (of 100% bekeken) als uitgangspunt nemen. Is de video echter 90 seconden lang, dan geldt een video die voor 50% (dus 45 seconden) is bekeken wellicht al als een succesvolle videoweergave.

6. Optimaliseer door te testen

Wat een goede campagne is, hangt dus af van verschillende factoren. Zo zullen de resultaten per sector en plaatsing (bijvoorbeeld Stories versus de nieuws feed) anders zijn. Benchmarks zijn om die reden lastig te geven; ze zijn simpelweg te verschillend.

Door veel te testen met verschillende video’s kun je voor jezelf meer inzicht krijgen in wat wel en niet werkt. Je kunt bijvoorbeeld te weten komen op welk punt in de video mensen stoppen met kijken. Op die manier weet je wat jouw doelgroep interessant vindt om te bekijken en wat je in het vervolg anders zou moeten doen.

Ook kom je erachter welke plaatsing voor jou het meest geschikt is. Voor een oudere doelgroep is dit bijvoorbeeld vaak de nieuwsfeed op Facebook, terwijl je om jongeren te bereiken beter Instagram Stories kunt gebruiken.

Meer weten?

Zoals je kunt lezen, komt er heel wat kijken bij het opzetten van een videocampagne. Je moet rekening houden met de doelgroep en de kanalen waar je het voor inzet. En dus ook met het formaat, de lengte, de boodschap. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een effectieve social media campagne? Stuur ons een bericht. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

new sales company - Marion aan 't Goor
Auteur: Marion aan ’t Goor

Geplaatst op: 14 september 2020
Bijgewerkt op: 14 september 2020